Botovi u marketingu pomažu vam automatiziranjem vrha vašeg prodajnog lijevka. Postoji nekoliko primjera različitih područja gdje bi mogli biti korisni. Chatbot može automatski odgovoriti na upite klijenata i dati im upute, a ovdje chatbot najbolje blista.

Botovi su umjetno lice robotske revolucije. Čine cijelu stvar suosjećajnijom, poznatijom i ugodnijom. Što je najvažnije, oni su neumorni radnici koji pružaju pomoć kada to vaši klijenti zatraže. Dakle, koja je razlika između marketinškog chatbota i običnog bota? Marketinški chatbot obavlja određene marketinške dužnosti, dodaje ljudsko lice vašem prodajnom lijevku i stalno je dostupan potrošačima u vrijeme potrebe.

Interakcija s klijentom mora biti brza, bilo da se radi o prodaji, promociji ili podršci. Klijenti se nikada neće vratiti ako vaše poslovanje ne pruži ugodno iskustvo. Ovdje chatbotovi pokretani umjetnom inteligencijom mogu značajno utjecati automatiziranjem komunikacije s korisnicima i značajnim povećanjem usluge. Zapravo, većina kupaca želi da više tvrtki koristi chatbotove kako bi ojačale svoju komunikacijsku strategiju i pružile bolje iskustvo. S toliko mnogo poslovnih prednosti chatbota koje trebate postići, trebali biste ciljati na automatizaciju interakcija s korisnicima i pružiti korisničko iskustvo bez muke na svakom koraku ovog puta.

Prednosti ChatBota za korisnike:

Želja za stalnom prisutnošću u središtu je sve veće privlačnosti chatbota u svim tvrtkama. A ako vaša tvrtka želi angažirati klijente 24 sata dnevno i poboljšati njihovo cjelokupno iskustvo, u nekom trenutku mora upotrijebiti bota. To će pomoći u rješavanju zahtjeva potrošača brzim odgovorima i povećati zadovoljstvo kupaca.

Chatbotovi su prilično napredni i pružaju nekoliko pogodnosti klijentima.

Dostupni 24 sata na dan   Kada su chatbotovi dio komunikacijske strategije 24 sata na dan, korisnici ne moraju čekati sljedećeg dostupnog operatera. Umjesto da čekaju agenta, dobit će brz odgovor od bota i vodiča.

Trenutačni odgovor   Chatbotovi mogu upravljati upitima tisuća klijenata istovremeno i trenutno, poboljšavajući prosječno vrijeme odgovora.

Dosljednost odgovora  Usvajanje chatbota može pomoći organizacijama u održavanju visokog stupnja dosljednosti u odgovorima i poboljšanju korisničkog iskustva s tvrtkom.

Višekanalni – Chatbotovi pokretani umjetnom inteligencijom uključuju značajke podrške za višekanalnu komunikaciju koje korisnicima omogućuju interakciju s tvrtkama putem nekoliko kanala kao što su Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram, Instagram DM i tako dalje.

Personalizacija – Uključivanjem klijenata u rasprave jedan na jedan, zadržavanjem prirodnog tona i vještinom interaktivne komunikacije, botovi mogu pružiti dašak personalizacije.

Kupnja ili naručivanje bez ljudske pomoći – Kupci mogu rezervirati narudžbe ili obavljati transakcije bez ljudske pomoći zahvaljujući automatizaciji koju pokreću botovi.

 

 

Prednosti ChatBot for Business:

 

Kada se radi o izgradnji jakih veza s klijentima, chatbotovi mogu biti vrlo koristan alat. Angažiranjem i komunikacijom s posjetiteljima web stranice, vaša tvrtka to može iskoristiti za razvoj jakih veza. Chatbotovi vam mogu pomoći da postignete ne samo marketinške ciljeve, već i povećate prodaju i poboljšate korisničku uslugu.

 

1. Povećajte angažman kupaca

Chatbotovi mogu pomoći tvrtkama u povećanju angažmana potrošača.

Korisnički podaci mogu generirati angažman, koji se može poboljšati implementacijom interaktivnih AI chatbota.

Nadalje, botovi mogu dati dosljedne odgovore, što vam pomaže da izbjegnete pružanje beskorisnih informacija klijentima.

A kada korisnici dobiju odgovarajuće i pravovremene odgovore, veća je vjerojatnost da će ostati na vašoj web stranici i nastaviti raspravu.

 

2. Poboljšajte stvaranje potencijalnih klijenata   

Botovi postaju vrlo napredni i uspješni u angažiranju korisnika prilagođenim sadržajem na svom putu.

U stvarnosti, vaša tvrtka može koristiti chatbotove za stvaranje potencijalnih klijenata i pomoć klijentima u donošenju brzih odluka.

AI roboti mogu upotrijebiti unaprijed programirani upitnik kako bi uvjerili posjetitelje da postanu potencijalni kupci i povećaju stope konverzije.

 

3. Smanjite troškove korisničke službe

Implementacija chatbota je ulaganje u smanjenje troškova korisničke službe.

Ulaganje u chatbotove pomaže vam uštedjeti prihod koji bi inače bio uložen u zapošljavanje dodatnog osoblja za podršku.

Chatbotovi mogu pomoći tvrtki da uštedi novac na razne načine:

Plaće

Trening

Infrastruktura

Isto tako, AI chatbotovi u korisničkoj podršci mogu pomoći na nekoliko načina.

Povećajte njihovu pomoć u chatu tijekom sati najvećeg opterećenja.

Rutinske poslovne operacije trebale bi biti automatizirane.

Omogućite nove modele korisničke službe.

Nadalje, chatbotovi se mogu skalirati tijekom prometnog radnog vremena bez dodatnih troškova.

 

4. Stvaranje konverzacijske marketinške strategije 

Konverzacijski marketing je proces korištenja mogućnosti interakcije potrošača u stvarnom vremenu za pomicanje potencijalnih kupaca duž prodajnog toka.

To bi moglo pomoći vašoj tvrtki stvoriti jedinstveno iskustvo i uspostaviti odnose s kupcima.

Kada organizacije koriste chatbotove za marketing, mogu bez napora komunicirati s pojedincima putem prilagođenih poruka i inteligentnih chatbota, povećavajući stope konverzije.

 

5. Ispunite očekivanja kupaca  

Kupci žele brze odgovore na probleme ili upite.

Budući da chatbotovi postaju sve pametniji, tvrtke bi ih mogle upotrijebiti za automatizaciju nekih rutinskih interakcija i ispunjavanje očekivanja kupaca. Bez obzira koristite li Android chatbot ili WhatsApp, cilj je isti: pružiti vrijednost klijentima kroz automatizaciju.

Kupci neće morati čekati da se ljudski agenti uključe u automatizaciju kao jedan od slučajeva korištenja chatbota, što će poboljšati njihovo iskustvo u poslovanju i pridonijeti zadržavanju.

 

 

Implementacija chatbota:

Prvo pitanje koje se postavlja prilikom uspostavljanja chatbota je gdje bi se chatbotovi trebali implementirati. Postoji nekoliko opcija za izravnu razmjenu poruka na tržištu, kao što su Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram, Instagram DM i tako dalje. I velika većina ljudi koji imaju pristup internetu koristi ih.

Implementacija chatbota na platformama za izravnu razmjenu poruka bila bi najbolja tehnika. To možemo postići korištenjem softvera trećih strana kao što su  ProdajViše i drugi.